Freza de zapada – Utilajul vedeta in sezonul de iarna

Fie ca locuim la casa sau la bloc, zapada acumulata in urma ninsorii ne da multe batai de cap. De cele mai multe ori dorim sa curatam o anumita zona de zapada intr-un timp cat mai scurt, iar clasica lopata nu ne ajuta deloc in acest demers, solutia in cazul de fata o reprezinta desigur freza de zapada. Tot mai multe persoane detin in acest moment o freza de zapada in gospodarie, cu ajutorul acesteia curata zonele importante din gospodarie intr-un timp scurt si cel mai important este faptul ca efortul depus este unul minim. Asadar ce tip de freza de zapada ar trebui sa aleg pentru gospodaria mea ?

freza de zapada

Freza de zapada – Tip

Cand vorbim de o freza de zapada este obligatoriu sa facem referire la tipul de actionare al acesteia si anume: freze de zapada manuale si motorizate. Frezele de zapada manuale sunt mult mai accesibile ca cele motorizate, insa va trebui sa ti cont ca acestea vor fi propulsate exclusiv de catre forta celui care le opereaza, asadar trebuie sa fi dispus sa depui un anumit efort fizic. Este evident ca frezele de zapada manuale sunt recomandate doar pentru dezapezirea spatiilor mici.

Frezele motorizate chiar daca sunt mai scumpe, acestea ofera confort in utilizare si manevrabilitate facila. O freza de zapada motorizata de dimensiuni mari este perfecta pentru dezapezirea spatiilor mari, insa daca vorbim de o gospodarie normala, o freza compacta de dimensiuni mici/medii ar trebui sa fie suficienta.

Alimentarea

In cazul frezelor de zapada motorizate va trebui sa alegi una dintre cele 2 variante: freza de zapada electrica sau freza de zapada care utilizeaza benzina. Daca doresti ceva performant care sa poata curata la fel de bine curtea, trotuarele, spatiul de parcare, ar trebui sa iti indrepti atentia catre o freza de zapada cu motor termic deoarece acestea dispun de un motor mai puternic. Daca stratul de zapada este unul abundent sau spatiul mare, pe langa alegerea unei freze de zapada pe benzina, noi recomandam si alegerea uneia dotata cu doua trepte de functionare.

Puterea

Noi catalogam frezele in 2 categorii din punct de vedere al puterii conferite: putere mica/medie si putere mare. Frezele de putere mica/medie au in general o putere de 3-4 cai putere sau 2000 W daca vorbim de motoarele electrice, aceste freze ar trebui sa fie mai mult decat suficiente pentru curatenia din fata blocului sau pentru o gospodarie normala unde stratul de zapada nu depaseste 20 cm. In schimb frezele de putere mare ating deobicei o putere de 10 cai putere, sunt folosite deobicei pentru curatarea spatiilor intinse, precum spatiile comerciale sau in zonele montane unde ninsoarea este intensa.

Latimea si inaltimea degajarii

Cu cat latimea de lucru a frezei este mai mare cu atat va curata mai rapid suprafata inzepezita. Deobicei o freza de zapada normala destinata uzului casnic are o latime de lucru intre 40 si 60 de cm, iar frezele de zapada profesionale destinata suprafetelor intinse au o latime de lucru intre 60 si 80 de cm. Noi va recomandam sa nu va luati totusi o freza de zapada cu o latime de lucru mare daca aceasta urmeaza sa fie folosita in gospodaria proprie, deoarece in acest caz aveti nevoie de o freza compacta care poate patrunde cu usurinta si in zonele mai inguste, iar dincolo de asta veti economisi si o suma considerabila de bani.

Inaltimea zapezii este un factor peste care nu se poate trece cu vederea, asadar veti avea nevoie de o freza potrivita. In zonele deschise, precum si la munte unde cantitatile de ninsoare sunt ridicate, va trebui sa va orientati catre o freza de zapada ce poate lucra pana la inaltimi de 40-60 cm. In gospodarii, de cele mai multe ori cantitatea de zapada nu vor atinge o inaltime prea mare, asadar puteti achizitiona cu siguranta o freza de zapada cu inaltimea de lucru de pana in 40 cm.

 

Dupa ce ati analizat aceste criterii ce definesc o freza de zapada puteti lua o hotarare in privinta achizitionarii unui astfel de utilaj. In continuare urmeaza sa va prezint un top freze de zapada cu cel mai bun raport calitate-pret existente pe piata din Romania.

progarden 5670m

PROGARDEN FB5670M

progarden 7111de

PROGARDEN FB7111DE