Aeroterme de caldura-Solutia pentru incalzirea spatiilor industriale

Inevitabil odata cu racirea vremii este necesar sa incalzim si spatiile industriale pe care le detinem, fie ca vorbim de: hale, depozite, grajduri si alte spatii comerciale. Aerotermele de caldura simple sau sub forma de tunuri de caldura sunt o solutie de luat in calcul pentru astfel de suprafete. De ce spun asta ? Marele avantaj al acestor tipuri de echipamente il reprezinta randamentul foarte bun, totul corelat cu un consum redus de energie. Daca va aflati in situatia sa achizitionati un astfel de utilaj, ar fi bine sa analizati cateva detalii inainte de achizitionarea propriu-zisa, precum: tipul acestora, alimentarea,puterea, constructia, fiabilitatea si alte functii.

1 Tipul aerotermelor

In functie de modul lor de functionare intalnim 2 tipuri de aeroterme de caldura si anume: aeroterme cu convectie si aeroterme radiante. Trebuie specificat inca de la inceput ca ambele tipuri sunt la fel de eficiente, doar ca modul in care acestea incalzesc o suprafata este diferit, in acest caz alegerea tipului de aeroterma este influentat strict de necesitatea utilizatorului si de suprafata avuta.

Aerotermele cu convectie incalzesc aerul din jurul lor, apoi prin circulatia curentilor ce se formeaza, acestia vor incalzi treptat intreaga incapere. Evident incalzirea se va produce intr-un ritm relativ lent, de aceea sunt recomandate in special incaperilor de mici dimensiuni. Un avantaj de luat in calcul la aerotermele de caldura cu convectie este faptul ca sunt silentioase, deoarece nu exista niciun ventilator ce intra in componenta acestora.

Aerotermele radiante, se mai numesc si aeroterme cu ventilare, datorita existentei ventilatorului, capabil sa capteze aerul rece si sa il sufle inapoi incalzit. Aceste aeroterme sunt mai zgomotoase datorita ventilatorului, insa acestea vor incalzi mai rapid incaperea, asadar sunt recomandate persoanelor ce doresc sa incalzeasca o suprafata de dimensiuni mari.

2 Alimentarea

Cu privire la sursa de energie ce alimenteaza aerotermele, intalnim: aeroterme electrice si aeroterme cu gaz sau motorina. Pentru spatiile industriale de mari dimensiuni cele mai potrivite aeroterme sunt cele cu combustibil: gaz sau motorina. Aceste aeroterme trebuie folosite doar in spatii inchise sau semi-inchise, pentru a evita riscul de intoxicare cu monoxid de carbon. Puterea aerotermelor cu combustibil este considerabila si se ridica lejer la peste 10 kW, performanta este garantata pentru orice spatiu industrial.

Pentru spatiile mici si inchise, precum locuintele veti gasi oricand o multitudine de aeroterme electrice de diferite marimi si forme.

Aeroterma electrica

Aeroterma pe GPL

Aeroterma pe motorina

3 Puterea

Atunci cand vorbim de incaperi cu suprafete mari, trebuie sa va indreptati cu siguranta catre aerotermele cu combustibil(GPL sau motorina). De exemplu daca suprafata care doriti sa o incalziti depaseste 200 de metri patrati, cea mai buna alegere o reprezinta aerotermele diesel, puterea oferita de acestea se situeaza deobicei intre 10kW si 80 kW. O astfel de aeroterma pe motorina este Aeroterma diesel ZOBO ZB-K215 . Este o aeroterma sub forma unui tun de caldura, extrem de eficienta pentru spatiile industriale mari, cu o putere calorica de peste 63kW.

Un calcul simplu ne demonstreaza ca sunt necesari 1000W fiecare 20 metri cubi de spatiu incalziti, insa daca stiti ca incaparea ce urmeaza a fi incalzita nu beneficiaza de cea mai buna izolare, este recomandat sa achizitionati o aeroterma cu valori un pic mai mari decat v-ar trebui in mod normal.

4 Constructia

Cele mai apreciate modele de aeroterme de caldura sunt cele confectionate din otel inoxidabil sau alte materiale ce nu se incing excesiv odata ce acestea functioneaza o perioada indelungata. Deasemenea aerotermele de caldura de dimensiuni mari ar trebui sa aibe obligatoriu maner sau/si suport de transport cu roti pentru a-l putea transporta cu usurinta in diferite zone.

5 Fiabilitatea

Fiind vorba despre niste utilaje predispuse la supraincalzire este necesar ca acestea sa prezinte diverse sisteme de protectie. Trebuie sa va asigurati ca utilajul achizitionat vine echipat cu termostat, care odata ce va sesiza atingerea unor temperaturi critice, se va opri din functionare, protejand astfel aeroterma. Alte sisteme de protectie includ siguranta la supratensiune si oprirea alimentarii odata ce s-a sesizat lipsa flacarii.

aeroterma de caldura cu termostat

Prin existenta acestor sisteme de siguranta, dar si respectarea conditiilor de exploatare ale aerotermei, puteti fi siguri ca aceasta va functiona optim o perioada lunga de timp.