Zdrobitoare struguri - Primul pas spre un vin perfect

Zdrobirea si desciorchinarea strugurilor reprezinta primul pas in procesul de vinificatie, acest proces presupune folosirea unor utilaje ca: zdrobitoare si desciorchinatoare. Dar cum bine stim zdrobirea si desciorchinarea sunt 2 actiuni diferite atunci cand vorbim de vinificatie, tocmai de aceea este bine sa cunoastem aceste utilaje, deoarece acestea se gasesc sub diferite forme:

  1. Zdrobitoare cu desciorchinare – acestea zdrobesc, apoi urmeaza desciorchinarea
  2. Desciorchinatoare cu zdrobire – realizeaza mai intai desciorchinarea, apoi zdrobirea. Zdrobirea se realizeaza simplu prin intermediul unei pompe cu paleti care este incorporata pe utilaj.

Dar ce alegem ?

De cele mai multe ori desciorchinatoarele cu zdrobire ajuta la producerea unoi vinuri de calitate superioara fata de celelalte tipuri de utilaje, insa aceastea au pret mai mare. Dar si zdrobitoarele cu desciorchinare reprezinta o solutie viabila atunci cand dorim sa obtinem o licoare plina de savoare, fiind o alegere mult mai inspirata decat zdrobitorul clasic de struguri.

Deoarece vorbim de utilaje destinate producerii de vinuri, este evident ca materialul din care acestea sunt confectionate trebuie sa asigure toate conditiile igienico-sanitare, iar gustul mustului sa nu fie afectat in vreun fel. Specialistii in viticultura/vinificatie recomanda ca toate materialele care intra in contact cu fructele sa fie confectionate din otel inoxidabil tratat la temperaturi mari. Pe piata de profil intalnim urmatoarele tipuri de zdrobitoare si desciorchinatoare, din punct de vedere al materialului:

  • Zdrobitoare desciorchinatoare – din tabla de otel emailata cu vopsea speciala
  • Zdrobitoare desciorchinatoare semi-inox – toate partile componente care intra in contact cu fructele sunt confectionate din otel inoxidabil, restul fiind din tabla emailata vopsita
  • Zdrobitoare desciorchinatoare din otel inoxidabil – realizate in totalitate din otel inoxidabil, sunt cele mai durabile si usor de intretinut

Desigur ca fiecare dintre noi detine o cantitate diferita de struguri, in functie de recolta avuta. Doar atunci cand stim cantitatea de struguri avuta putem lua o decizie de cumparare, este bine de stiut ca un astfel de utilaj din gama hobby/semiprofesional este capabil sa proceseze intre 700-4000 kg/ora. Un astfel de utilaj ce se incadreaza in aceasta categorie fabricat din otel inoxidabil, este acesta: Desciorchinator cu zdrobitor Lore LGCSR4 cuva inox 900×500 mm, capacitate maxima 1500 kg/ora

Pentru persoanele ce au de prelucrat o cantitate destul de mica de struguri se pot orienta cu usurinta si catre un zdrobitor manual de struguri.

Asadar atunci cand doriti sa achizionati un astfel de utilaj primordial din domeniul vinificatiei, trebuie sa tineti cont de calitatea vinului care se urmareste, de posibilitatile financiare si nu in ultimul rand de recolta avuta, pentru ca procesul sa fie unul usor si rapid.

zdrobitor

Zdrobitor cu desciorchinare

Desciorchinatoare cu zdrobire

Desciorchinator cu zdrobire

Din ce sunt alcatuite Zdrobitoarele Desciorchinatoarele ?

Zdrobitoarele cu desciorchinare prezinta o cuva de receptie, un ax cu spira sau cu paleti care antreneaza strugurii catre tamburii de zdrobire, urmeaza apoi partea de desciorchinare ce este formata dintr-un cilindru cu gauri, in interior cilindrului gasindu-se un ax cu paleti;

Desciorchinatoarele cu zdrobire prezinta o cuva de receptie, un ax cu spira, cuva colectoare unde sunt preluate de axul cu spira si impinse catre pompa cu paleti, iar pompa va impinge mustuiala pe un stut. Practic boabele sunt zdrobite in timpul pomparii de paletii pompei.

Manevralitatea si dotarile suplimentare

Orice detaliu conteaza atunci cand vrem sa producem vin de cea mai buna calitate, astfel este bine sa ne interesam de dotarile cu care poate veni un zdrobitor de struguri. Merita sa amintim cateva din aceste dotari, ce pot usura considerabil intregul proces.

Un mare avantaj il reprezinta sistemul de reglare a distantei dintre role, astfel te poti asigura ca doar boabele vor fi strivite, nu si samburii care sunt amari, iar la final utilajul se poate curata mult mai usor.

Paleta elicoidala(snec) ofera un mare plus deoarece are rolul de a impinge strugurii spre zona de zdrobire, astfel nu mai este nevoie sa impingeti fructele cu mana.

In privinta manevralitatii utilajului, este bine ca acesta sa fie cat mai usor pentru a putea fi asezat deasupra cazii in care mustuiesti, insa cand avem de-a face cu un zdrobitor mare, este necesar ca acesta sa fie prevazut cu bare metalice paralele prinse de acesta, totul pentru a fi asezat la lucru si depozitat cu usurinta odata ce procesul a luat sfarsit.